Concurs internațional de sărituri peste obstacole cu premii record în România: 45.000 de euro pentru un concurs spectaculos

Concurs internațional de sărituri peste obstacole cu premii record în România: 45.000 de euro pentru un concurs spectaculos
Publicat: 28/05/2013, 21:08
Actualizat: 27/09/2018, 19:34

Primul concurs internațional de sărituri peste obstacole organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, de către clubul de echitație Equestria, va reuni la start 70 de concurenți și 140 de cai din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Grecia, Suedia, Belgia, Germania, Austria, care se vor lupta pentru acumularea de puncte Longines în ierarhia mondială, au anunțat astăzi organizatorii în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Jockey Club. Competiția. cotată la două stele prin gradul ridicat de dificultate al probelor, se va desfășura în perioada 30 mai – 02 iunie 2013, la sediul clubului Euqestria din comuna Snagov, sat Tâncăbești.

La conferința de presă au fost prezenți Dr. Ozana Moraru – președinte de concurs, președintele clubului Equestria, reprezentant al sponsorului de platină Clinica Oculus, Dr. Alexandru Iavorovski, președintele juriului de concurs, arbitru internațional de echitație, dl. Gilbert Remy – șef de pistă al concursului, arbitru internațional de echitație, dl. Ilie Georgescu – reprezentant al partenerului sponsor Jockey Club, precum și reputatul comentator sportiv Cristian Țopescu.

Vorbitorii au reiterat voința și ambiția care stă la baza acestui demers, acela de a repune România în locul unde era odată, nu mai departe de anii ’90, când organiza regulat etape de Cupă Mondială și era considerată o forță în domeniul probei de sărituri peste obstacole. Ultima etapă de nivel mondial, precalificările pentru Jocurile Olimpice de la Beijing a avut loc în 2007, la București. Lipsa unor inițiative coerente, regulate de nivel competițional mondial și a unei strategii pe termen lung de revigorare a echitației, „lenta dar sigura degradare a echitației” nu atrag investitorii și sponsorii, fără de care acest sport elegant riscă să se stingă în România, a subliniat Alexandru Iavorovski, președintele juriului, concluzionând: ”Acest concurs reprezintă un fel de deșteptător pentru echitația românească. În ultimii 4-5 ani a fost secetă, nu am avut niciun sistem de referință”.

Concursul FEI – Longines Grand Prix, organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale (FEI), va fi dotat cu premii în valoare totală de 45.000 de euro – un fond de premiere-record pentru ultimii 7 ani în România, la un concurs de echitație.

Finala Gold Tour, care este și Grand Prix-ul FEI**Longines, reprezintă cea mai spectaculoasă probă din concurs, cu cele mai mari înălțimi ale obstacolelor și cu gradul de dificultate cel mai mare, fiind urmată de baraj la cronometru, de asemenea un test plin de adrenalină pentru competitori și public deopotrivă. Finala Gold Tour este dotată și cu cele mai mari premii din concurs: 25.000 euro. Competiția include 4 circuite (tururi): Bronze Tour, Silver Tour, Gold Tour, alături de Circuitul de tineret și juniori (sportivi tineri, sub 21 de ani).

Concursul FEI – Longines Grad Prix programează în total 18 probe de obstacole: probe pentru cai experimentați și sportivi seniori, și Circuitul de tineret și junior cu câte 3 competiții, al căror punctaj se cumulează pentru Campionatul European de Juniori și Tineret din acest an. De asemenea, probele destinate cailor tineri și foarte tineri sunt grupate pe vârste: 6 și 7 ani, respectiv 4 și 5 ani.

Printre cei mai valoroși competitori se numără bulgarul Rosen Raichev (numărul 315 mondial) și românii Radu Ilioi – câștigătorul Marelui Premiu al Municipiului București din cadrul primei edițiii a Salonului Calului, din 2012, tânărul sportiv Ionuț Năstase – reprezentant al Clubului Equestria, și Aron Jacab. Un concurent special este turcul Armagan Ozgorkey, o personalitate marcantă a echitației mondiale: Vice-președinte al Federației Ecvestre Europene și membru al Biroului Federal al FEI (Federația Ecvestră Internațională).

„”Echitația este un sport mai puțin cunoscut decât merită în România. Dar cu acest concurs vrem să schimbăm acest lucru, vrem să facem o tradiție și sper că vom reuși. Prin cei 70 de concurenți și 140 de cai de peformanță din Europa care se vor alinia la startul competiției, prin difucultatea tehnică a probelor, prin complexitatea structurii concursului (4 tururi și 18 probe la toate categoriile de vârstă), precum și prin valoarea ridicată a fondului de premiere, putem dovedi că echitația românească a recucerit circuitul european și poate stimula în mod real nivelul competițional al echitației europene. Sperăm ca acest concurs să devină într-un timp foarte scurt o platformă de valoare a echitației din Sud-estul Europei”, a declarat dr. Ozana Moraru, proprietar al Clubului Equestria.

Obiectivul competiției este înscrierea echitației autohtone în circuitul țărilor active la nivel competițional european, apte să organizeze concursuri de nivel internațional cu acumulare de puncte Longines, cuantificabile pentru ierarhia mondială a probelor de sărituri peste obstacole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Un băiețel de 12 ani, diagnosticat cu o tumoră gigant pe creier, operat în semiîntuneric...
×